Este imposibil ca cineva sa nu greseasca fata de tine la un moment dat. Daca il ierti sau nu, pana la urma, e o problema de alegere a ta
Cand cineva iti greseste, te simti nedreptatita. Toata lumea ta se clatina, ca o cetate atacata de dusmani. Cum sa nu ai nicio reactie? Cum sa nu te inchizi, macar, fata de agresor? Daca esti o fire activa - si, de obicei, esti – aproape instantaneu incepi sa creezi planuri de razbunare! O astfel de intruziune nu poate sa ramana nepedepsita. Nu de alta, dar nu vrei sa permiti ca situatia sa se repete. Pe de alta parte, constati ca exista in tine si regretul ca aceasta situatie s-a produs. Ai vrea sa fie din nou ca inainte, si pentru a atinge acea armonie, ai fi dispusa sa uiti si sa ierti. Depinde, insa, cat de grava a fost greseala. Ceea ce este extraordinar, in cazul in care alegi cu sinceritate sa ierti, este sentimentul de indescriptibila usurare si fericire care apare. Dar acesta exista in forul tau interior. In unele situatii, insa, e mai bine – pentru cel care a gresit – sa nu-i arati ca l-ai iertat. Ca sa invete sa nu mai greseasca.
Greseli in cuplu Sa zicem ca el a gresit. Te doare. Pe de o parte nu mai poti sa-l privesti in ochi, pe de alta parte, simti ca s-a rupt o parte din tine si devii brusc constienta cat de greu iti e sa traiesti fara el. Sufletul tau s-a impartit in doua „tabere”: una vrea sa se razbune, sa pedepseasca, iar cealalta vrea sa ierte, sa fie ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Ce vei alege? Gandeste-te de ce natura este greseala, cat de mult este ea la a-dresa ta, de fapt. Sa zicem ca te-a inselat, de exemplu. E foarte grav, aproape inacceptabil. Chiar se naruie lumea ta. Singurul motiv pentru care l-ai putea ierta, in aceasta situatie, este doar iubirea, sentimentul ca nu poti sa traiesti fara el. Si asa numitele „circumstante atenuante”. Te gandesti la motivele pe care ar fi putut sa le aiba. Faptul ca te pui in locul lui este premisa unui sentiment nobil de generozitate. Poti sa fii mandra de tine, pentru ca aceasta inseamna ca ai spart carapacea egoului tau obisnuit si orgolios. Iertarea ta e pe aproape. Se poate ca motivele lui sa aiba legatura si cu tine – daca l-ai neglijat, daca te-ai purtat
intr-un fel care l-a determinat sa procedeze asa. Totusi, nu pierde din vedere modul in care a ales sa reactioneze, pentru ca acesta face parte din felul lui de a fi si se poate repeta. Daca el nu va da dovada ca te iubeste, atunci e mai bine sa nu-i arati ca-l ierti. Iertarea iti va face bine tie, pentru ca te linisteste. Dar pe el il va face sa insiste in greseala lui.
Greselile copiilor Copiii nu au cum sa nu greseasca, pentru ca sunt in crestere. Ei invata. In cazul copilului tau, e bine sa te gandesti intotdeauna ce anume l-a facut sa greseasca. De foarte putine ori, motivele nu te includ – pentru ca el de la tine a invatat aproape tot ce stie! Fii atenta sa intelegi ce manifestare a ta ar fi putut determina o asemenea reactie din partea lui. Sa zicem ca te-a mintit, de exemplu. Bineinteles ca esti ingrozita: „copilul meu minte!” – e o tragedie. Dar oare, de ce a ales sa procedeze asa? De cele mai multe ori ii e frica de cum o sa primesti tu o greseala de-a lui. Prefera sa o ascunda, decat sa ti-o marturiseasca, din cauza ca nu suporta reactia ta. Daca tu iti modifici aceasta reactie in asa fel incat sa nu-l mai sperii, e posibil ca el sa nu mai aleaga sa minta data viitoare. In cazul copilului, e mult mai usor sa schimbi tu un comportament in mod constient si responsabil, decat sa-i ceri lui sa inteleaga si sa se schimbe, pentru ca el inca nu are discernamant. Nu ai incotro,trebuie sa ai puterea de a-l ierta, este premisa de la care vei porni. Dar aceasta este teoria pentru tine. Pentru el, este necesara si o mica pedeapsa, ca sa inteleaga ca ceea ce a facut este un lucru rau.
Iarta-te pe tine insati E mai greu sa-ti dai seama ca nu te-ai iertat. In general, capacitatea de a-i ierta pe ceilalti are de-a face cu armonia si echilibrul tau interior. Daca in tine exista conflicte, viziunea ta asupra lumii si asupra celorlalti este distorsionata. In loc sa-i cauti celuilalt circumstante atenuante, esti foarte inversunata sa-l invinovatesti. Aceasta ar trebui sa te puna pe ganduri. Ce ar putea sa te incurajeze este ca si pentru tine poti sa gasesti aceleasi circumstante atenuante. Sa zicem ca esti exagerat de perfectionista, de exemplu. Atitudinea ta ii face pe ceilalti sa greseasca - pentru ca e greu sa se ridice la inaltimea standardelor tale. Ce te-a facut pe tine sa fii asa? Poate fi nevoia ta de a fi perfecta in fata unuia dintre parinti, in copilaria ta. Pentru ca el nu te ierta, nici tu nu ai facut-o, si nu mai poti sa o manifesti nici fata de ceilalti. Incepe cu tine. Acorda-ti timp si intelegere. Sentimentul eliberator al iertarii iti va schimba viata.
Ranchiuna dauneaza grav sanatatii!
Asta zic cativa cercetatori, dupa ce au studiat problema pe un grup de 108 voluntari. Persoanele care, in mod natural, tind sa-i ierte pe cei care le gresesc, au o presiune arteriala mai scazuta, fata de cele care tin minte nedreptatile suferite. Dupa ce le-au monitorizat bataile inimii si presiunea arteriala, cercetatorii au ajuns la concluzia ca predispozitia la iertare e direct proportionala cu presiunea sanguina. Cu alte cuvinte, daca stii sa ierti, traiesti mai bine si mai senin!
Iarta! E bine pentru sanatatea ta, emotiile negative iti cauzeaza pierderi inutile de energie si mult stres.
Fii curajoasa! Asa cum zicea Mahatma Gandi, iertarea este un gest de curaj, nu unul de lasitate. Incearca sa intelegi comportamentul celuilalt si vei reusi sa-l ierti mai usor!
Schema iertarii:
Iti dai seama ca nu poti trai fara persoana care greseste
Te pui in locul lui, ii cauti motivele greselii, circumstantele atenuante
Il ierti in forul tau interior si te linistesti
Ii aplici corectia in mod detasat, daca este necesar, pentru ca fiinta respectiva sa-si inteleaga greseala - in scop educativ!